دستگاه تراش سی ان سی یکی از پرکاربردترین دستگاه‌ها در تولید قطعات صنعتی است. اما فرق آن با دستگاه تراش دستی چیست؟ چه قطعاتی با آن ساخته می‌شود؟ چند مدل دستگاه تراش وجود دارد؟ در این مقاله، به بررسی دستگاه تراش CNC چیست و روش‌های کاربردی آن برای تولید قطعات متنوع را می‌پردازیم.

آنچه در این مقاله می‌خوانید:

دستگاه تراش CNC چیست؟

در پاسخ به سوال دستگاه تراش سی ان سی چیست؟باید گفت این دستگاه یکی از ابزارهای بسیار پیشرفته در صنعت ماشین کاری است که با بهره‌گیری از تکنولوژی رایانه‌ای، قابلیت ایجاد قطعات دقیق و پیچیده را فراهم می‌کند.

تفاوت این دستگاه با دستگاه‌های غیر سی ان سی این است که یک سیستم کنترلی دارد که بوسیله اعداد و کدهای مشخص که وارد آن می‌شوند کار می‌کند. خودکار بودن این نوع سیستم موجب افزایش سرعت و دقت کار شده و همین دلیل باعث شده تا در مقایسه با سایر دستگاه‌ها در اولویت استفاده قرار گیرد و نقش مهمی در توسعه و بهینه سازی فرایند تولید و صنعت بازی کند.

استفاده از برنامه‌های از پیش طراحی شده و اطلاعات ساختار‌یافته و دارای هدف، در روند کاربرد دستگاه تراش سی ان سی نقش اصلی را ایفا می‌کنند.

انواع دستگاه تراش سی ان سی

دستگاه تراش سی ان سی بر اساس نیازقطعه به شکلهای مختلفی وجود دارد. اما به طور کلی به دو شکل طبقه بندی می‌شود. 1. تعداد محورهای دستگاه، 2. محل قرارگیری اسپیندل یا نگه دارنده قطعه در دستگاه. ما در اینجا هر دو نوع طبقه بندی و کاربرد دستگاه تراش سی ان سی را بررسی می‌کنیم.

بهره وری یکی از موضوعات مهم در کارخانه های نورد است. برای آشنایی با روشهای آن مقاله بهینه سازی نورد آن را از دست ندهید.

  • کاربرد دستگاه تراش CNC بر اساس محور
  1.  دستگاه تراش سه محور: این دستگاه در سه جهت حرکت می‌کند و برای قطعاتی که نیاز به حرکت در سه جهت دارند، مانند قطعات استوانه‌ای مناسب است.
  2.  دستگاه تراش چهار محور: این دستگاه علاوه بر سه جهت دستگاه سه محور، یک محور اضافی که معمولا چرخشی است نیز دارد. از این دستگاه برای تراشکاری قطعات پیچیده تر استفاده می‌شود که نیاز به چرخش در زاویه‌های خاص دارند.
  3. دستگاه تراش پنج محور: این دستگاه در سه محور افقی و عمودی و دو محور چرخشی می‌چرخد و عموما برای قطعات بسیار پیچیده و دقیق یا قطعاتی که ساختار غیر معمول دارند استفاده می‌شود.
  4. دستگاه تراش مولتی تسک: این دستگاه می‌تواند همزمان چند عملیات ماشینکاری مانند تراشکاری، فرزکاری و غیره را انجام دهد. کاربرد دستگاه تراش سی ان سی مولتی تسک زمانی است که لازم باشد چند قطعه با هم تولید شوند.

به دنبال جایی مطمئن برای تعمیر دستگاه نورد هستید؟ شرکت کیان تراش اسپادانا در تعمیر دستگاه نورد اطلاعات مفیدی به شما خواهد داد.

  • انواع دستگاه تراش بر اساس محل قرار گیری اسپیندل
  1.  دستگاه تراش سی ان سی افقی: در این دستگاه محور اصلی اسپیندل افقی است و برای ساخت قطعات صنعتی، قطعات بر روی میز چرخشی قرار می‌گیرد. سرعت این دستگاه بالاست و عموما کاربرد دستگاه تراش سی ان سی افقی برای قطعات سبک است نیاز به تراشکاری افقی دارند.
  2.  دستگاه تراش سی ان سی عمودی: در این دستگاه اسپیندل عمودی است و قطعه کار ثابت است و به همین دلیل حرکات اسپیندل با دقت بیشتری انجام می‌شوند. از این دستگاه برای تراشکاری قطعات سنگین و حجیم استفاده می‌شود.
  3.  دستگاه تراش موازی: از این دستگاه برای تراشکاری قطعات به صورت همزمان و موازی استفاده می‌‍شود. دستگاه تراش موازی برای تولید قطعات کوچک و پیچیده با نیاز به دقت بالا مناسب است.
  4.  دستگاه تراش سی ان سی چرخشی: در این دستگاه اسپیندل به شکل چرخشی حرکت میکند و کاربرد دستگاه تراش سی ان سی چرخشی، برای تولید تعداد بالای قطعه با ساختار ساده است.
  5.  دستگاه تراش سی ان سی مولتی اسپیندل: در این دستگاه چند اسپیندل به طور همزمان در حال تراشکاری هستند که باعث می‌شود امکان پردازش چند قطعه در یک زمان وجود داشته باشد. این دستگاه با دور بالا کار می‌کند و قابلیت خنک کنندگی و روغن کاری خودکار دارد.

تراشکاری فقط یکی از خدمات ماشینکاری است و خدمات دیگر آن نیز در شرکت ما ارائه می‌شوند. در خدمات ماشینکاری بقیه این خدمات را ببینید.

5 کاربرد دستگاه تراش CNC چیست؟

  1. ساخت قطعات دقیق: از دستگاه سی ان سی در صنایعی که به قطعات با دقت بالا و ابعاد مشخص نیاز دارند مانند صنایع خودرو سازی، هوا فضا، الکترونیک و پزشکی، استفاده می‌شود.
  2. تولید قالب و ماتریس: در صنایعی مانند تولید قطعات پلاستیکی، فلزی یا رزینی، دستگاه تراش سی ان سی برای ساخت قالب به کار می‌رود که برای تولید بالای محصولات مشابه استفاده می‌شود.
  3. حکاکی سه بعدی: برای ساخت مدلهای سه بعدی یا حکاکی لوگوها و در کل انواع سطوح استفاده می‌شود.
  4. تولید قطعات پیچیده با ساختارهای مختلف: برای ساخت قطعات پیچیده‌ای که ساخت آنها به روش سنتی امکان پذیر نیست.
  5. تولید مدلها و پروتوتایپ‌ها: برای ساخت نمونه ها و مدلهای اولیه از این دستگاه استفاده می‌شود. مدلها و پروتو تایپ ها در واقعا برای ارزیابی و تست استفاده می‌شوند تا اشکالات و نقاط ضعف قطعه قبل از تولید انبوه به دست بیاید.

آیا با مراحل کنترل کیفیت آشنا هستید؟ در مقاله کنترل کیفیت قطعات صنعتی این مراحل را برای شما توضیح دادیم.

به طور کلی دستگاه تراش سی ان سی یکی از کارآمدترین و مهمترین تکنولوژی‌های موجود در صنعت است. این دستگاه کارها را ساده می‌کند و سرعت و راندمان را بهبود می‌بخشد. از طرفی به دلیل کار با کامپیوتر دقت این دستگاه بالاست و می‎‌توان با خیال راحت برای تولید قطعات کوچک و بزرگ از آن استفاده نمود.

سوالات شما

این دستگاه یکی از ابزارهای بسیار پیشرفته در صنعت ماشین کاری است که با بهره‌گیری از تکنولوژی رایانه‌ای، قابلیت ایجاد قطعات دقیق و پیچیده را فراهم می‌کند.

ساخت قطعات دقیق
تولید قالب و ماتریس
حکاکی سه بعدی
تولید قطعات پیچیده با ساختارهای مختلف
تولید مدلها و پروتوتایپ‌ها

بیشتر بخوانید