کنترل کیفیت قطعات صنعتی یکی از مهمترین مراحل بعد از ساخت قطعات است که تاثیر مستقیمی روی رقابت‌پذیری و اعتبار یک شرکت دارد. این کار نه تنها در تولید بهینه و کاهش هزینه‌ها تاثیر مهمی دارد، بلکه نقش اساسی در حفظ اعتبار شرکت و رضایت مشتریان نیز ایفا می‌کند. با ما در این مقاله همراه باشید تا با مراحل کنترل کیفیت قطعات صنعتی آشنا شوید و بتوانید به شکل یک دستورالعمل از آن استفاده کنید. 

آنچه در این مقاله می‌خوانید:

راهنمای کنترل کیفیت قطعات صنعتی

این راهنمای هفت مرحله‌ای هم می‌تواند به تولید کنندگان برای طراحی و ساخت قطعات صنعتی کمک کند و یک روش عملی برای کنترل کیفیت قطعات صنعتی تولیدی به آنها بدهد و هم به مشتریان کمک می‌کند که بدانند یک قطعه صنعتی باید چه مراحلی را طی کند تا به استانداردهای مورد نیاز برسد. این هفت مرحله عبارتند از:

1. تعیین معیارهای کیفیت

در اولین مرحله کنترل کیفیت در صنعت باید معیارهایی که برای کیفیت قطعه صنعتی در نظر گرفته شدند و روش اندازه‌گیری آنها مشخص شود. 

اولین گام در تعیین معیارهای کیفیت، درک نیازهای مشتریان است. این نیازها ممکن است شامل ابعاد دقیق، خواص مواد، نحوه عملکرد، و دیگر ویژگی‌های مورد انتظار مشتری باشند. 

در گام بعدی می‌توان از استانداردهای موجود نیز استفاده کرد. برای هر نوع صنعت و محصولی یک استاندارد وجود دارد اما استاندارد ASTM یکی از جامع‌ترین استانداردهای صنعتی است که تقریبا تمام صنایع را پوشش می‌دهد و می‌توان از آن استفاده کرد.

2. طراحی و تولید قالب‌های کنترل کیفیت

برای انجام آزمون‌های مختلف و اندازه‌گیری دقیق کیفیت قطعات باید قالب‌های کنترل کیفیت طراحی شوند.

برای طراحی این قالب‌ها ابتدا باید ابعاد دقیق قطعه صنعتی، خواص مواد و نوع آزمون‌ها (مخرب یا غیر مخرب) مشخص شوند. سپس مواد مناسب انتخاب شده و قالب‌‌ها ساخته و کالیبره می‌شوند.

این قالبها به نگهداری و تعمیرات دوره‌ای نیاز دارند تا با اطمینان بتوان از آنها استفاده کرد. 

3. کنترل مراحل تولید

یکی از اصلی‌ترین مراحل در کنترل کیفیت قطعات صنعتی، کنترل مراحل تولید است. این قسمت هم می‌تواند توسط متخصصین تولید انجام شود و هم خود کارکنان خط تولید می‌توانند آن را انجام بدهند.

تمام مراحل تولید از فرایندهای اولیه فرم‌دهی تا ماشینکاری و سایر فرایندها، باید با نظارت دقیق انجام شوند تا اگر تجهیزات نیاز به تعمیر دارند زودتر این تعمیرات انجام شود و به ساخت قطعه صنعتی معیوب نرسد.

یکی از مراحلی که قطعه نیاز دارد، ماشینکاری است. پیشنهاد می‌کنیم برای کاهش هزینه ماشینکاری به مقاله آن مراجعه نمایید.

4. تست‌های تضمین کیفیت

تست‌های تضمین کیفیت قطعه به دو دسته تست‌های مخرب و غیر مخرب تقسیم می‌شوند.

  • تست‌های مخرب: تست‌هایی هستند که برای تست کشش، ضربه، خمش و تست‌های فیزیکی قطعه صنعتی انجام می‌شوند تا مقاومت قطعه در برابر نیروها و فشارها بررسی شود. این تست‌ها به طور کلی برای بررسی خواص مکانیکی قطعات صنعتی استفاده می‌شوند.
  •  تست‌های غیر مخرب: برای کشف نقص‌ها و نقاط ضعف پنهان در قطعه از تست‌های غیرمخرب استفاده می‌کنند که در آنها آسیبی به محصول نمی‌زنند و به همین دلیل محبوب‌تر هستند. در این مرحله بر اساس قطعه مورد نظر از روشهای مختلفی مانند بازرسی چشمی، تست‌های فشار، ذرات مغناطیسی، امواج اولتراسونیک، مایعات نافذ، جریان گردابی و انتشار امواج صوتی استفاده می‌شود. از این تست‌ها در بازرسی مواد ورودی و کنترل فرایند نیز می‌توان استفاده کرد.

5. تست‌های ابعادی

این مرحله شامل اندازه‌گیری دقیق ابعاد قطعه صنعتی با استفاده از ابزارهایی مانند کالیپر، میکرومتر و ماشین‌های CMM می شود. این ابزارها به اطمینان از اطلاعات دقیق در مورد ابعاد قطعه کمک می کنند.

اگر به خدمات طراحی و ساخت نورد نیاز دارید در صفحه ساخت دستگاه نورد ورق این خدمات را دریافت کنید.

6. کنترل آماری فرایند

در این مرحله کنترل کیفیت قطعات یدکی با جمع‌آوری داده‌های آماری از فرایند تولید و تجزیه و تحلیل آنها برای کنترل کیفیت قطعات صنعتی استفاده می‌شود. این داده‌ها به صورت دوره‌ای و مستمر جمع‌آوری و تحلیل می‌شوند و مرزهای مجاز برای پارامترهای کیفی را تعیین می‌کنند.

یکی از اهداف کنترل آماری، بهبود مستمر فرایند تولید است که باعث کاهش هدر رفتن منابع و افزایش کیفیت قطعه صنعتی می‌شود. به عنوان مثال برای جلوگیری از خرابی غلتک نورد که هزینه‌ی زیادی دارد، باید داده های آماری به صورت دوره‌ای و مداوم جمع‌آوری شوند تا بتوان بر اساس آنها تصمیم‌گیری نمود.

7. ثبت نتایج و ارسال آنها برای تولید انبوه

در نهایت نتایج به دست آمده برای استفاده در بخش تولید به آن بخش فرستاده می‌شوند و اگر نیاز باشد برای اعتماد بیشتر به مشتری نیز انتقال داده می‌شوند. تاکید بر کنترل کیفیت موجب افزایش اعتماد مشتریان و کاهش مشکلات مرتبط با کیفیت قطعه صنعتی می‌شود.

به طور کلی اگر برای ساخت قطعات صنعتی یا حتی ساخت قطعات نورد و هر دستگاه صنعتی دیگر که نیاز به قطعه سازی دارد، از این هفت مرحله پیروی شود، محصولات با کیفیت و با استاندارد بالا تحویل مشتری داده خواهد شد و مشتری با اعتماد بیشتر به سفارش قطعه می‌پردازد. ما در شرکت کیان تراش اسپادانا به این مساله‌ی مهم توجه می‌کنیم، زیرا اعتماد مشتریان، سرمایه‌ی ماست.

سوالات شما

راهنمای کنترل کیفیت به تولید کنندگان و مشتریان کمک می‌کند تا بر اساس این راهنما از استاندارد بودن قطعات خود مطمئن شوند و موجب ایجاد اعتماد در مشتری و پیشرفت تولید کننده می‌شود.

  1. تعیین معیارهای کیفیت
  2. طراحی و تولید قالب‌های کنترل کیفیت
  3. کنترل مراحل تولید
  4. تست‌های تضمین کیفیت
  5. تست‌های ابعادی
  6. کنترل آماری فرایند
  7. ثبت نتایج و ارسال آنها برای تولید انبوه

بیشتر بخوانید