هارد فیسینگ چیست؟
روکش کاری هارد فیسینگ (Hardfacing) یک فرآیند جوشکاری است که برای ایجاد لایه محافظ بر روی یک قطعه فلزی انجام میشود.
این لایه محافظ از قطعه فلزی در برابر سایش و خوردگی محافظت میکند و باعث ماندگاری بیشتر و عملکرد بهتر قطعه صنعتی میشود.
به همین دلیل این کار بیشتر روی قطعاتی انجام میشود که در معرض سایش وخوردگی بیشتری هستند، مانند شیر آلات، قطعات پمپ و غیره.
صنایع زیادی از این روش استفاده می کنند که مهترین آنها عبارتند از : صنایع کشاورزی، سیمان، معدن، نفت و گاز، دریایی و دارویی.
اگر به دنبال اطلاعات بیشتر در مورد نحوه اندازه گیری کیفیت قطعات هستید، مقاله کنترل کیفیت قطعات صنعتی به شما کمک میکند.
کلدینگ چیست؟
سخت پوش کاری کلدینگ (Strip cladding) که در خدمات تخصصی کلدینگ ارائه میشود، یک فرآیند جوشکاری است که در آن یک روکش فلزی که معمولا فولاد ضد زنگ است، بر روی سطح قطعه برای افزایش مقاومت به خوردگی در برابر مواد شیمیایی، آب و دماهای شدید کشیده میشود و شامل چند تکنیک از جمله جوشکاری قوسی دستی، جوشکاری قوسی الکتریکی و جوشکاری TIG است اما معمولا از جوشکاری قوسی دستی بیشتر از بقیه استفاده میگردد و اغلب برای تعمیر یا تقویت قطعات آسیب دیده از آن استفاده میشود.
صنایعی که از این روش استفاده میکنند عبارتند از: صنایع هوا فضا، معدن، پزشکی، دریایی و دارویی.
شباهتها و تفاوت های هاردفیسینگ و کلدینگ چیست
همانطور که قبلا هم اشاره کردیم این دو فرآیند دارای شباهتهایی هستند که عبارتند از:
- در هر دو فرآیند یک لایه فلزی روی سطح قطعه مورد نظر قرار میگیرد تا از آن در برابر سایش و خوردگی محافظت کند.
- در هر دو فرآیند از تکنیکهایی مانند جوشکاری قوسی دستی و TIG استفاده میشود.
- برای اطمینان از کیفیت کار به یک جوشکار ماهر نیاز دارند.
از طرفی با اینکه این دو فرآیند بسیار شبیه هم هستند، اما یک تفاوت هاردفیسینگ و کلدینگ وجود دارد و آن نوع محافظت آنها است.
- روکش کاری هاردفیسینگ در برابر سایش مقاومت ایجاد میکند و معمولا بوسیله آلیاژ کربن و آهن انجام میشود.
- سخت پوش کاری کلدینگ در برابر خوردگی مقاومت ایجاد میکند و معمولا از یک لایه فولاد ضد زنگ برای این کار استفاده میشود.
اگر به خدمات سنگ زنی نیاز دارید، به صفحه دستگاه سنگ محور مراجعه فرمایید.
انواع فرآیندهای هارد فیسینگ و کلدینگ
این دو نوع جوشکاری به روش های مختلفی انجام می شوند که در نتیجه نهایی کار اختلاف ایجاد می کند. این روش ها عبارتند از:
1. جوشکاری قوسی دستی
یکی از رایجترین روشهای هاردفیسینگ و کلدینگ است که استفاده از آن آسان است و از آلیاژهایی هر دو روش میتوان در آن استفاده کرد. اما دقت آن نسبت به سایر روشها کمتر است و ممکن است باعث جوش ناقص شود.
2. جوشکاری قوسی الکتریکی
نسبت به روش دستی دقیقتر است و اغلب در صنایعی مانند خودروسازی و هوا فضا استفاده میشود که به دقت بیشتری نیاز دارند. چون این روش از روش دستی پیچیدهتر است، برای اطمینان از کیفیت جوش باید یک جوشکار ماهر آن را انجام دهد. جوشکاری زیر پودری که در اغلب صنایع استفاده میشود یکی از زیر مجموعههای مهم این نوع جوشکاری است.
3. جوشکاری TIG
دقیقترین نوع جوشکاری است که اغلب در صنایع هستهای و پزشکی از آن استفاده میشود و علاوه بر اینکه به یک جوشکار ماهر نیاز دارد، از بقیه روشها هزینه بیشتری دارد.
یکی دیگر از خدماتی که برای قطعات بزرگ در شرکت کیان تراش اسپادانا انجام میگردد، خدمات سنگین تراش است. اگر به آن نیاز دارید حتما مطلب مربوطه را بخوانید.
مزایا و چالش های کلدینگ و هاردفیسینگ
یکی از بزرگترین مزایای استفاده از این دو روش، مقاومت قطعات در برابر سایش و خوردگی است که باعث بهبود عملکرد و کاهش هزینههای تعمیر و نگهداری آن میشود و دوام قطعه را افزایش میدهد.
یکی دیگر از مزایای این دو روش این است که در مدت کوتاهی قابل انجام هستند و برای پروژه هایی که محدودیت زمانی دارند بسیار مناسبند.
اما چالش های استفاده از این دو روش این است که به دقت زیادی نیاز دارند و باید توسط یک جوشکار ماهر انجام شوند و گاهی پیدا کردن جوشکار ماهر سخت است.
از طرف دیگر گاهی مواد آلیاژی که برای این فرآیندها استفاده میشوند کمیاب هستند و به راحتی نمیتوان از آنها استفاده کرد.
در نهایت برای انتخاب یکی از این دو فرآیند باید به نکاتی مانند مکان استفاده از قطعه، شرایط استفاده و مقدار دقت مورد نیاز برای پوشش دهی توجه کرد. بنابراین با دانستن تفاوت هاردفیسینگ و کلدینگ میتوانید بهترین انتخاب را برای نیاز خود انجام دهید.
سوالات شما
روکش کاری هاردفیسینگ در برابر سایش مقاومت ایجاد میکند و معمولا بوسیله آلیاژ کربن و آهن انجام میشود. اما سخت پوش کاری کلدینگ در برابر خوردگی مقاومت ایجاد میکند و معمولا از یک لایه فولاد ضد زنگ برای این کار استفاده میشود.